Pura Vida

Door: Henk Boonstra

20161209 vr HDCO

Jan Gerben Verzijl: Pura Vida.

De clubavond van vrijdag 9 december was een bijzondere: de presentatie van ‘Pura Vida’, het debuut van Jan Gerben Verzijl als reisboekenschrijver!
Een beknopt deel van zijn avonturen was natuurlijk bij sommigen al bekend omdat ze de BigTwin lezen (2008-2010?). Ook ik heb BT een tijd gekocht vanwege de spannende verslagen van J.G. Helaas is dit stapeltje per abuis met het oudpapier meegegaan… en aangezien mijn geheugen nog net zo werkt als vroeger ben ik wel blij dat het boek er eindelijk is.
(Ik weet nog wèl dat er in elke aflevering minimaal één foto stond van de motor met een mooie meid er op).
In het kort komt het verhaal hier op neer: het leek hem wel eens een leuk idee om met zijn 43WLC vanuit Alaska in 3 tot hoogstens 6 maanden via kleine weggetjes naar kennissen in San Francisco te rijden. Maar eenmaal daar was hij nog niet helemaal uitgereisd.

Uiteindelijk belandde hij in Patagonië…

Tijdens de clubavond vertelde hij een paar verhalen van wat hij tijdens zijn reis had meegemaakt. Hij is een rasverteller en hij had dan ook geen enkel ordeprobleem met het klasje! Op verzoek kwam er nog een toegift en vervolgens werd een doos uitgepakt met de eerste exemplaren, die ter plekke genummerd en gesigneerd werden. Ik was nog nèt op tijd om ook voor mijn broer nog een exemplaar te bemachtigen. Jan Gerben voorzag dat ook van een mooie opdracht (‘… en ik wens je een Pura Vida, een leven vol van verhalen, passie en avontuur’ – mijn broer is 85 en die wens is al jaren geleden uitgekomen).
Ik heb het boek intussen 2 x met héél veel plezier en groot respect gelezen. Wat een lef! Wat een doorzettingsvermogen! Wat een mafkees!

Nepal?

En nu schiet me te binnen dat we nóg iemand in de club hebben die ooit zoiets ondernam… Zou het niet mooi zijn als ook die reisavonturen, met een 42WLA met zijspan naar Nepal, in boekvorm zouden verschijnen?