Onvergetelijke Hamburgerrit

Een mooi verslag over de Hamburgerrit van afgelopen zondag van Art de Vos.

Op zondag 22 april reden we de eerste Hamburgerrit. Hopelijk zullen er nog vele volgen. De McDrive is echt helemaal niks bij de hamburgers van Peter… Wat een prachtige dag! Na mijn oproep op FB wilde Paul van L. (Op Facebook vindbaar onder Lies van Paulhout) mij wel in de Meern brengen. Kopje koffie in Gouda in de tuin bij Froukje en Paul en hun privé-buschauffeur Marijn en vervolgens spoorslags naar de Meern waar we samen met Ron V. als eerste arriveerden.

Nieuwe trend

Daar werd al snel duidelijk dat er een nieuwe trend heerst in HD-land. De een na de ander kwam aanrijden met een soort gele Sorbo-keukenhandschoentjes aan. Ongelofelijk: als een stel meiden stonden ze hun handschoenen te vergelijken: “Echte Einzellgängers,” volgens Ben Nekom. “Ja maar wel met een elastiekje en niet met een koordje. Ik wil ze alleen maar met een koordje,” vond Lies van Paulhout. “Ik rijd er helemaal voor naar Zürich, daar zijn ze lekker goedkoop,” aldus Ron V. En dat ging zo maar door. Ik vind het al met al toch echt geen gezicht, die rare gele handschoentjes.

De bedrijfspanden-route

Toen kwam Peter Groeneveld, de kok voor vandaag in beeld. Hij was duidelijk heel geconcentreerd bezig geweest met de voorbereidingen van de BBQ, de rit naar Ede was er een beetje bij ingeschoten in de planning. “Zeg Joyce, is dat een navigatieapparaat?” Joyce had natuurlijk beter ‘nee’ tegen Peter kunnen zeggen, want nu was ze het haasje. “Zet ‘m eens op ‘binnendoor naar Ede’”, wat de schat natuurlijk deed. Helaas zette ze niet de optie ‘zoek alle bedrijventerreinen in de omgeving’ uit, waarna we een uurtje door Utrecht hebben gereden om prachtige A-locaties voor bedrijfspanden te bezichtigen.

“O, o, o, ik schaam me dood,” vertrouwde ze me toe. Een wijze les natuurlijk, je moet niet meteen ‘ja’ zeggen als een Oldtimer je iets vraagt. Dat weet ik zelf maar al te best sinds ze me voor het bestuur hebben gevraagd. Je komt er niet meer vanaf. Eenmaal over het Amsterdam-Rijnkanaal kregen we van Joyce een prachtige route voorgeschoteld, langs de Utrechtse kastelen en door bossen. Voor we het wisten waren we al in Ede.

‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’

Peter heeft een veranda gebouwd met daaronder wel vijf of zes barbecues. De hele familie Groeneveld werd ingeschakeld om The Oldtimers te cateren. De Engelsen zeggen wel eens ‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen,’ maar dat geldt niet voor Peter. Man, man, man, wat kan hij een hoop hitte hebben. Met rode kop en tranen in zijn ogen trok hij de ene Black Angus na de andere over de grill. Afgetopt met, kaas, bacon, salade, zelfgemaakte saus gingen ze als warme broodjes. Als nagerecht was er zelfgemaakte stoofpot van gerookt vlees. Het kon niet op…

Beetje regen

Daarna kwam de terugtocht. Er was zeer zwaar onweer voorspeld, maar dat hadden we nog steeds niet gehad. Daarom ben ik voorop gegaan en heb Larry en Paul eerst een stuk stroomopwaarts langs de Rijn geleid, richting Arnhem. Pas daarvandaan ging het terug naar het Westen, dat was een list. Door deze omweg te nemen, was ik er zeker van dat we ter hoogte van Wijk bij Duurstede de volle laag zouden krijgen (anders zouden we die bui geheid gemist hebben). Paul, die zo onmetelijk stoer was om in overhemd te rijden, wuifde nog van ‘voor mij hoef je niet te stoppen hoor’, maar vervolgens leek het wel of ze handen met grind in ons gezicht stonden te gooien.

Ongelofelijk wat er naar beneden kwam. Larry vluchtte over de rivier naar het zuiden (met een pontje, niet zwemmend). Paul deed of er niets aan de hand was. We reden knetterhard met slippende achterbanden door fonteinen van water. Onder een viaduct stond een horde motorrijders (Kawasaki, Honda, je kent dat wel) te schuilen en wij reden natuurlijk alsof er niets aan de hand was voorbij. Zonder te zwaaien. Heel stoer. We zijn tenslotte HD-rijders. Benieuwd of Paul er iets aan overgehouden heeft.

Peter en Jolanda bedankt, volgend jaar weer. Joyce, bedankt voor het gidsen. Zou je de tourcommissie willen versterken?